Comunicat de presa 29.03.2018

    La data de  27.03.2018  procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Iaşi au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor  Ursu Mihai, Holban Cristian zis Pintea,  Simionică Vasile zis Volodea, Cazacu Adrian zis Țâcă,  Surugiu Mihai Sorin zis Botosu şi Postolache Virginia pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi contrabandă.

   Imagini - versiunea pentru download 

   În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu  luna septembrie 2017  inculpații Ursu Mihai, Ursu Roxana, Goga Victor, Holban Cristian zis „Pintea” și Airimioaei Cristinel au un grup infracțional organizat avînd ca scop comercializarea pe raza municipiului Iași a țigărilor provenite din contrabandă.

   S-a reţinut că membrii grupului au acţionat cu preponderență pe raza Municipiului Iași,  în vecinătatea unei piețe agroalimentare, potențialii beneficiari ai produselor de contrabandă fiind selectați din două surse, respectiv din rândul clienților ocazionali ai pieței agroalimentare şi din categoria clienților „fideli”.

   Totodată, s-a constatat faptul că, pentru a ascunde activitatea infracțională, inculpații își luau mai multe măsuri de prevedere, respectiv  inculpații Holban, Simionică și Arnăutu locuiau fără forme legale la alte adrese decât acelea de domiciliu și conduceau autoturisme care nu erau înmatriculate pe numele lor, foloseau  un limbaj codificat și le solicitau  persoanelor cu care interacționau să procedeze în acest mod, dezvoltarea unui mecanism privind schimbul reciproc de informații cu privire la eventualele acțiuni ale organelor de ordine sau la prezența în zona pieţei agroalimentare a unor autoturisme posibil a fi folosite de către acestea, folosirea de antemergător.

   Colaborarea dintre membrii grupului, în afară de divizarea lucrativă a activității, potrivit rolurilor specifice (aprovizionare, depozitare, transport, vânzare, deținere de către beneficiari) mai cuprindea și alte aspecte, respectiv  atenționarea reciprocă cu privire la prezența și controalele desfășurate de către organele de poliție și alte autorități ale statului, care ar fi de natură să surprindă activitatea infracțională.

   În acest sens, membrii grupului  stabileau unde se află organele de poliție sau de jandarmi, direcția de patrulare a acestora în interiorul și în vecinătatea pieței, autoturismele utilizate în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cel mai bun traseu de urmat pentru evitarea lor.

   La data de 27.03.2018 au fost efectuate un număr de 25 de percheziții domiciliare, ocazie cu care a fost găsită şi ridicată cantitatea de 4.000 pachete țigări fără timbru de acciză sau cu timbru de Republica Moldova, suma de 25.000 RON și 7.850 Euro provenind din activitatea de contrabandă.

   La data de 28.03.2018 Tribunalul Iași a a dispus arestarea preventivă a 4 inculpați și măsura arestului la domiciliu față de alți 2 inculpați.

   Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iaşi.

   Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

   Acţiunea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iași.

   Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.