Comunicat de presa 19.11.2020

La data de 19.11.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO au efectuat un număr de 4 percheziții domiciliare, la locuințele unor persoane suspectate de săvârșirea infracțiunii de operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice.

Operațiunea Invoke este o investigație transnațională, desfășurată în colaborare cu autoritățile de aplicare a legii din Statele Unite ale Americii, FBI și cu sprijin din partea Eurojust și Europol.
Investigația vizează cetățeni români responsabili de crearea, dezvoltarea și comercializarea unor servicii informatice de tipul "crypter". Serviciile cunoscute în mediul on-line sub denumirea CyberSeal și Data Protector, oferă posibilitatea utilizatorilor de a modifica fișiere de tip malware, astfel încât acestea sa nu fie detectate de către aplicațiile de tip anti-virus.
Cele doua servicii de tip crypter erau comercializare în mediul on-line cu prețuri cuprinse între 40 și 150 de dolari în funcție de perioada de licențiere. Totodată, dezvoltatorii promovau serviciile intens în mediul on-line și pe platforme dedicate criminalității informatice, oferind utilizatorilor chiar și tutoriale video privind funcționalitățile serviciilor pentru modificarea diverselor fișiere de tip malware.
În urma investigațiilor efectuate, au putut fi identificate un număr total de aproximativ 3000 de fișiere malware modificate prin folosirea serviciilor ilegale CyberSeal și DataProtector, fișiere folosite pentru lansarea unor atacuri informatice asupra unor sisteme informatice din întreaga lume, inclusiv din România.
Serviciile de tip crypter înlesnesc propagarea și desfășurarea atacurilor informatice, devenind astfel unelte foarte periculoase și ușor de folosit atât pentru infractori cibernetici cu experiență și cunoștințe tehnice, dar și pentru persoane cu vârste fragede ce se află la stadiul de experimente în mediul on-line.
La sediul DIICOT - Structura Centrală vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 4 persoane.
Activitățile de cooperare internațională au fost desfășurate prin intermediul programului EMPACT Cybercrime Attacks Against Information System și cu suportul Join Action Crime Task Force (J-CAT).
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.