Comunicat de presa 2 26.05.2023

În cadrul operațiunii desfășurate în cursul zilei de 25.05.2033 de către procurorii DIICOT, Poliția Română și Poliția de Frontieră, cu sprijinul Jandarmeriei Române, pentru destructurarea unor grupuri infracționale organizate, specializate în trafic de droguri de risc și mare risc, precum și efectuarea de operațiuni cu substanțe cu efect psihoactiv, trafic de minori și trafic de persoane, exploatarea persoanelor vulnerabile și criminalitatea informatică, alături de acțiunile care au făcut deja obiectul comunicării publice, Biroul de Informare și Relații Publice din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice date referitoare la următoarele cauze:

•La data de 25.05.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Biroul Teritorial Gorj au dispus reținerea a patru inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc și efectuarea, fără drept, de operațiuni cu substanțe psihoactive. În cauză s-a reținut faptul că, în luna ianuarie 2023, trei dintre inculpați au constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat și alte persoane, în scopul săvârșirii infracțiunilor de trafic de droguri de risc și efectuarea de operațiuni cu substanțe psihoactive. Astfel, inculpații au comercializat, în mod repetat, droguri de risc (canabis) și substanțe cu efect psihoactiv, consumatorilor, preponderent tineri, de pe raza județului Gorj.
Au fost puse în aplicare 12 mandate de percheziție domiciliară, pe raza localităților Târgu Jiu, Timișoara, Rovinari și Bălănești fiind identificate și ridicate cantitățile de 1,6 kilograme canabis, aproximativ 210 grame produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, o substanță solidă conglomerată, de culoare albă, o substanță de culoare albă, sub formă solidă de tip bulgări, șase cântare de precizie, un număr de 5 grindere, 11 telefoane mobile, un memory-stick, o armă tip Airsoft cu două încărcătoare, mai multe carte SIM și suma de 7004 lei.
Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiști din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Gorj.
•La data de 25.05.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Biroul Teritorial Brăila au dispus reținerea a trei inculpați cercetați pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc. În cauză s-a reținut faptul că, în perioada martie-mai 2023, inculpații au comercializat, în mod repetat, droguri de risc (canabis), consumatorilor de pe raza județului Brăila.
Au fost puse în aplicare opt mandate de percheziție domiciliară, pe raza județului Brăila, fiind identificată și ridicată cantitatea de peste 500 grame canabis, țigarete confecționate artizanal, cu conținut de canabis, mai multe grindere și telefoane mobile.
Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiști din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Brăila și IPJ Brăila.
•La data de 25.05.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Biroul Teritorial Arad au dispus reținerea unui inculpat, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și mare risc în formă continuată și efectuare de operaţiuni cu substanţe susceptibile de a produce efecte psihoactive.
În cauză s-a reținut faptul că, în perioada februarie - mai 2023, inculpatul a comercializat, în mod repetat, droguri de risc și mare risc, precum și substanțe cu efecte psihoactive .
Au fost puse în aplicare 5 mandate de percheziție domiciliară pe raza județului Arad, fiind identificată și ridicată cantitatea de aproximativ 300 grame canabis, 7 grame MDMA, ciuperci halucinogene și țigarete confecționate artizanal cu substanță vegetală. De asemenea, au fost identificate și ridicate sume de bani în lei și euro.
În cursul zilei de ieri, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Arad a dispus arestarea preventivă a inculpatului, pentru o perioadă de 30 de zile.
Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Arad.
•La data de 25.05.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Serviciul Teritorial Oradea au dispus reținerea a patru inculpați cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de mare risc, efectuarea, fără drept de operațiuni cu substanțe psihoactive, deținere de droguri de risc și mare risc pentru consum propriu și nerespectarea regimului armelor și munițiilor.
În cauză s-a reținut faptul că, în perioada martie – mai 2023, inculpații au deținut și au comercializat, în mod repetat, droguri de mare risc și substanțe cu efect psihoactiv.
Au fost puse în aplicare cinci mandate de percheziție domiciliară, pe raza județului Bihor, fiind identificate și ridicate 16 fiole conţinând pulbere albă , cantități de canabis și substanță cristalină, 2 arme neletale supuse autorizării, 3 arme tip airsoft, 10 cartuşe cu proiectil de cauciuc, peste 1,6 kilograme proiectile metalice de culoare aurie, o cutie cu 99 capse detonante, 825 tuburi cartuş fără capsă, 47 de cartuşe, 5 hard diskuri externe și 2 laptopuri, un obiect tip grenadă confecţionat artizanal ce conține cartuş cu gaz iritant și 2 cuţite de tip militar.
Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea.
•La data de 25.05.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Biroul Teritorial Călărași au dispus reținerea a cinci inculpați și măsura controlului judiciar față de alți cinci, în două cauze privind săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și mare risc.
În cele două cauze s-a reținut faptul că, în perioada septembrie 2021 – mai 2023, inculpații au deținut și comercializat droguri de risc (canabis), în schimbul sumei de 50 lei pentru o doză și droguri de mare risc (MDMA), pentru sume cuprinse între 50 - 100 lei pentru o doză.
Au fost puse în aplicare zece mandate de percheziție domiciliară, fiind identificate și ridicate mai multe mijloace de probă, precum și cantitatea de aproximativ 55 grame de canabis.
În cursul zilei de astăzi, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Călărași a dispus arestarea preventivă a inculpaților, pentru o perioadă de 30 de zile.
Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiști din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Călărași și Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București.
•La data de 25.05.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Serviciul Teritorial Constanța au dispus reținerea unui inculpat, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc în formă continuată.
În cauză s-a reținut faptul că, în perioada februarie - mai 2023, inculpatul a comercializat, în mod repetat, droguri de risc.
În urma percheziției domiciliare, au fost identificate și ridicate mai multe mijloace de probă.
În cursul zilei de ieri, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Constanța a dispus arestarea preventivă a inculpatului, pentru o perioadă de 30 de zile.
Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța.
•La data de 25.05.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Biroul Teritorial Vâlcea au dispus, în două cauze, reținerea a doi inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de mare risc, respectiv trafic de droguri de risc.
În cele două cauze s-a reținut faptul că, în perioada martie-mai 2023, inculpații au comercializat, în mod repetat, droguri de risc și mare risc.
Au fost puse în aplicare patru mandate de percheziție domiciliară, fiind identificate și ridicate 150 grame drog de mare risc, 14 plante canabis, precum și suma de 4.500 lei.
Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiști din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vâlcea.
•La data de 25.05.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Biroul Teritorial Harghita au dispus reținerea unui inculpat, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc.
Măsura a fost dispusă după ce inculpatul a fost prins în flagrant în timp ce comercializa o cantitate de canabis pentru suma de 400 de lei.
Au fost puse în aplicare două mandate de percheziție domiciliară, fiind identificate și ridicate mai multe mijloace de probă, o cantitate de canabis și sume de bani în lei și euro.
Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiști din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Harghita.
•La data de 25.05.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Biroul Teritorial Teleorman au dispus reținerea unui inculpat, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc.
În cauză s-a reținut că, în perioada aprilie – mai 2023, inculpatul a comercializat, în mai multe rânduri, droguri de risc (canabis).
Au fost puse în aplicare trei mandate de percheziție domiciliară fiind identificate și ridicate mai multe mijloace de probă, precum și o cantitate de canabis.
În cursul zilei de astăzi, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Teleorman a dispus arestarea preventivă a inculpatului, pentru o perioadă de 30 de zile.
Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiști din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Teleorman.
Acțiunile au beneficiat de suportul structurilor de combatere a criminalității organizate, inspectoratelor județene de poliție și inspectoratelor județene de jandarmerie.
Suportul tehnic de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic și Criminalistic din cadrul D.I.I.C.O.T.-Structura Centrală și Direcția de Operațiuni Speciale din cadrul I.G.P.R.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.