Comunicat de presa 4 26.05.2023

La data de 25.05.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a 14 inculpați, cetățeni români, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic intern de droguri de risc și de mare risc și efectuare, fără drept, de operațiuni cu produse cu efecte psihoactive.

În cauză s-a reținut faptul că, în perioada noiembrie 2021 – mai 2023, a fost constituit un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii infracțiunilor de trafic de droguri de risc și de mare risc și efectuare, fără drept, de operațiuni cu produse cu efecte psihoactive, care a acționat pe raza municipiului București și a județului Ilfov până la data de 24.05.2023, dată la care a fost destructurat.
Activitatea de vânzare a drogurilor a fost desfășurată atât stradal cât și anumite locații, ocupate abuziv de grupul infracțional organizat. În cadrul locațiilor utilizate de membrii grupului infracțional organizat erau organizate diferite petreceri, la care erau invitate persoane care practicau prostituția și care consumau astfel de substanțe, acestea devenind cunoscute pentru maniera facilă în care se realiza vânzarea de droguri și substanțe (acestea fiind livrate la geamul autoturismelor conduse de consumatori).
Grupul infracțional organizat a comercializat diverse droguri de risc și de mare risc, substanțe cu efect psihoactiv, precum și substanța cunoscută sub denumirea ”drogul violului”(GBL).
Cu ocazia perchezițiilor efectuate au fost indisponibilizate cantitățile de 3,2 kilograme alpha-PHiP, 20 grame de cocaină, un litru GBL și 20 comprimate MDMA (ecstasy), precum și sumele de 160.300 lei, 26.720 euro și 20 lire sterline, dispozitive de mărunțire și porționare a drogurilor, două pistoale, un cuțit de mari dimensiuni, precum și înscrisuri de interes în cauză. De asemenea, cu ocazia activităților au fost indisponibilizate 2 autoturisme de lux, 29 de ceasuri și 80 de grame de bijuterii.
În plus, în una dintre locațiile percheziționate au fost identificați mai mulți consumatori și o persoană urmărită general.
În cursul zilei de astăzi procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au sesizat Tribunalul București cu propunerea de arestare preventivă a 15 inculpați (14 în stare de reținere și un inculpat în lipsă). Judecătorul de drepturi și libertăți a dispus arestarea preventivă a 11 inculpați, arestul la domiciliu față de 2 inculpați, control judiciar față de un inculpat și disjungerea cauzei față de inculpatul propus în lipsă.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Brigada de Combatere a Criminalității Organizate București și al jandarmilor din cadrul B.S.I.J.
Suportul de specialitate a fost asigurat Direcția Operațiuni Speciale.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.