Comunicat de presa 09.09.2023

La data de 07.09.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Bacău au dispus reținerea a doi inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea  unui grup infracțional organizat și  trafic de migrați, în formă continuată.

S-a reținut  că, în perioada ianuarie-mai 2023, inculpații împreună cu alți suspecți cercetați în cauză   au constituit un grup infracțional organizat, în scopul obținerii de beneficii materiale prin facilitarea migrației ilegale, respectiv recrutarea migranților, adăpostirea acestora pe teritoriul României și ulterior înlesnirea trecerii ilegale a frontierei de stat, destinația finală fiind țări din vestul Europei.  
În cursul urmăririi penale, au fost depistate și oprite, de către polițiști ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, două transporturi ilegale cu ocazia controlului efectuat la punctul de trecere a frontierei.  În ambele cazuri, migranții, de origine siriană, au fost ascunși, în spații improvizate  situate în interiorul autoutilitarelor folosite de către membrii grupului.
La data de 07.09.2023, procurorii DIICOT- Serviciul Teritorial Bacău  împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Bacău au pus în executare 3 mandate de percheziție domiciliară fiind  identificate și ridicate mai multe telefoane mobile și alte mijloace de probă.
Judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Bacău a dispus  la data de 08.09.2023, arestarea preventivă a celor doi inculpaţi pentru o perioadă de 30 de zile.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul Grupării Mobile de Jandarmi Bacău.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și prezumția de nevinovăție.