Comunicat de presa 09.04.2024

La data de 08.04.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Sălaj au dispus reținerea unui inculpat recidivist, cercetat pentru infracțiunile de trafic de minori, trafic de persoane și viol, toate în formă continuată.

Din materialul probator administrat a rezultat că, în perioada  2019 – aprilie 2024, inculpatul, în timp ce se afla în relații simultane  de concubinaj cu trei persoane vătămate dintre care una  minoră,   a profitat de vulnerabilitatea acestora ( provenind din familii cu situații materiale  la limita sărăciei și  având un nivel redus de educație ) și le-a obligat prin acte de violență fizică și psihică  să practice prostituția și cerșetoria în folosul său.  

Victimele  au fost adăpostite de către acesta în locuința sa și constrânse să întrețină relații sexuale cu diverși clienți  pe care îi racola prin  intermediul  unor anunțuri postate  pe site-uri de profil.

În situația în care vreuna dintre  persoanele vătămate refuza să continue practicarea prostituției, era agresată  în prezența celorlalte, pentru a le menține astfel  sub autoritatea sa și  într-o stare permanentă de dependență.

Inculpatul a fost prins în flagrant, în timp ce exploata  persoana vătămată minoră, pe care a transportat-o în  municipiul Cluj Napoca  pentru  practicarea prostituției și cerșetoriei. 

La data de 09.04.2024, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Sălaj, cu propunerea de arestare preventivă a inculpatului, pentru o perioadă de 30 de zile.

Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Sălaj.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din Secției nr. 2 Poliție Rurală Sânmihaiu Almașului din Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj și  jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca și Inspectoratului de Jandarmi Județean Sălaj.

Suportul de specialitatea a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din IGPR.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.