Comunicat de presa 10.04.2024

La data de 10.04.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București au pus în aplicare 13 mandate de percheziție domiciliară pe raza municipiului București și a județelor Argeș și Dâmbovița, într-un dosar privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, camătă, trafic de persoane  și complicitate la această infracțiune, ambele în formă continuată.
În baza probatoriului administrat s-a reținut că, la începutul anului 2023, pe raza municipiului București, a fost constituit un grup infracțional organizat format din opt membri,  având ca scop comiterea infracțiunilor de camătă și trafic de persoane.

Astfel, în perioada aprilie 2023 – aprilie 2024, trei suspecți, inițiatorii grupului infracțional,  au acordat, ca îndeletnicire, fără a fi autorizați în condițiile legii, împrumuturi mai multor persoane, de la care au perceput lunar dobânzi semnificative, cuprinse între 50% și 100 %., iar pentru recuperarea datoriilor și implicit obținerea unor foloase materiale necuvenite au recurs la amenințări, intimidări și chiar la violență fizică exercitate în mod direct sau prin intermediul celorlalți membri ai grupului infracțional.
De asemenea, în aceeași perioadă,  aceștia au recrutat din zona Gării de Nord a municipiului  București persoane  fără adăpost, lipsite de mijloacele materiale necesare traiului zilnic , cu un nivel precar de  educație, cu afecțiuni psihice ori vicii și prin diferite metode de constrângere (îndatorare excesivă și sistematică, supravegherea și controlarea activităților întreprinse, agresiuni fizice, intimidări și amenințări) le-au exploatat prin ținerea în stare de aservire, obligându-le  la practicarea cerșetoriei în folosul lor material.
Audierile se vor desfășura la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală.
La acțiune participă şi polițiști din cadrul BCCO Pitești și SCCO Dâmbovița precum și jandarmi din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic din cadrul D.I.I.C.O.T. și Direcția de Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.